Logga in

Logga in
I SAMARBETE MED:
NSD  kuriren

Normcore – så vanligt att det sticker ut

Normcore. Så heter trenden som går emot all tidigare modelogik – nu ska det vara supervanligt i stället. Vi låter modebloggaren Ida Gabrielsson plocka ut sina bästa, allra vanligaste, outfits.

Reaktioner skapar motreaktioner. I individualismens tidsålder, när alla ska skapa sina egna, personliga uttryck blir det kanske bästa sättet att sticka ut istället att klä sig alldagligt.

Det kan låta bakvänt, men för hipstern som tröttnat på att tävla i särprägel kan det säkert kännas som en lättnad. Den som satsar på normcore behöver inte lägga dyra pengar på märkeskläder eller leta ihjäl sig på loppis. Vita tubsockor nedstuckna i gummisandaler duger gott.

Vi träffar modebloggaren Ida Gabrielsson på Röda Korset i Luleå och hon har inga problem att välja ut några supervanliga outfits.

– I vissa av mina outfits har jag sådana här kläder. Jag gillar att klä mig lite mer elegant men jag kan gå i sneakers, mjukisbyxor och hoodie på stan också om det är så jag känner mig den dagen. Men det är fortfarande ett genomtänkt val av kläder, säger Ida.

Medvetet är precis vad normcore är. Det är ett bekvämt mode som ska se ut som att man inte brytt sig, även om det är precis det man gör. Kläderna ska vara väl valda – men valda just för att inte sticka ut.

Ett ironiskt mode för en ironisk generation. Trots sin anspråkslöshet tycker Ida att trenden ändå är färgstark.

– Det här är avslappnat och personligt även om det är enkla kläder, säger Ida.

Se vilka outfits Ida Gabrielsson plockat ut och vad hon säger om dessa i bildtexterna.

  • Av: Samuel Nyberg

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Fakta

Namn: Ida Gabrielsson

Ålder: 19 år.

Ort: Luleå.

Yrke: Driver bloggen fashionbyidag.se, arbetar som säljare och som medieansvarig på ett småhusföretag.

Favoritplagg: Stickad polo. Äger åtminstone 10 stycken.

Min stil med tre ord: "Fräsch och krispig".

 

Sagt och tyckt om normcore

Detta anti-mode uppstod i USA för ett år sedan och exploderade under sommaren 2014. Steve Jobs, Louis CK och Jerry Seinfeld brukar hållas som stilförebilder för sina alldagliga, enkla stiler. Ordet normcore är en sammansättning av normal och hardcore. Normcore är extremt normalt helt enkelt.

I slutet av 2014 valde Svenska akademien att ta med ordet på sin nyordslista och beskrev det som: "alldaglighet som stilfilosofi." Åsikterna om fenomenet går isär och pendlar någonstans mellan befrielse och förakt.

"Så medan hipstern strävar efter det omaka och annorlunda (typ solglasögon från en second handbutik i Reykjavik) hyllar normcore mellanmjölk, Fjällräven, Bingolotto och Gyllene tider," skriver Vecko-Revyn, 28 februari 2014.

Patrik Lundberg, krönikör på Aftonbladet tycker att normcore är ett klassförakt där "snorvalpar från den övre medelklassen leker svennepäron i några månader och när de tröttnat kan de dra på sig sina Acne-kläder igen". Aftonbladet, 4 april 2014.

Mer positiv är Clemens Altgård, krönikör på Skånska dagbladet som ser ett uttryck för gemenskap istället för individualitet och funderar på om normcore i själva verket är en "överlevnadsstrategi baserad på en så neutral och bekväm klädsel som möjligt" i ett individualistiskt samhälle. Skånska dagbladet, 9 april 2014.