Logga in

Logga in
I SAMARBETE MED:
NSD  kuriren
4724714

Magnus Tosser: The Magnettes har lyckats sticka ut

Samarbetet med Luleå Kommun har gjort Austin välkänt i länet. Efter South by southwest-festivalen vet Austin också vilka vi är. Tacka The Magnettes för det.

De flesta har någon gång vandrat på gatufestivaler. Sommar, folkfyllda gator, musik som dunkar ut ur högtalarna och plastmuggar som dansar på asfalten.

När du promenerar längst sjätte gatan i Austin är det som att befinna sig på Kirunafestivalen, Luleå hamnfestival och Piteå dansar och ler samtidigt – med den stora skillnaden att det spelas bra musik överallt. De dagarna jag besökte Texas huvudstad spelades livemusik på varenda restaurang, i varenda bar och i varje litet hål i väggen. Under en 20-meterspromenad längst sjätte gatan kunde jag uppleva allt från hiphop till hårdrock till blues, som läckte ut från öppna fönster och portar. Och jag var inte ens där under South by southwest-festivalen.

Puh.

Jag måste sätta mig ner och andas när jag tänker på vilket hysteriskt musikkaos det måste vara under dagarna som nyss passerat.

Det är ett myller av artister och händelser, det är inte enkelt att sticka ut. Men två tjejer från Tornedalen har lyckats.

 

Under festivalen skruvas allting upp ytterligare några nivåer och ännu fler scener byggs upp. Plötsligt består bakgårdar, hotellrum och poolområden också av spelningar – och de till synes vanliga festivalbesökarna bär visitkort i innerfickan och har hemliga möten inplanerade.

Att Austin kallas för Live capitol of the world är inte bara rimligt, det är helt rätt (säger jag utan att ha besökt en promille av konkurrenterna) och en gång per år är det här "alla" i branschen är.

Det är här artister slår igenom.

Och det är här The Magnettes startat sin resa.

Jag träffade Rebecka Digervall och Sanna Kalla innan de åkte till Austin och de visste att festivalen var deras stora chans. The Magnettes åkte till SXSW för att i bästa fall ge karriären ett språng framåt och i sämsta fall för att bli sedd av fler människor.

Drömmen om skivkontrakt och framgångar fanns där, men det var inte bara jag som tänkte att det troligtvis bara skulle landa i en ovanligt spektakulär festivalyra med massor av roliga historier att dra upp ur ryggsäcken på festerna i Pajala.

Men The Magnettes har "levererat", som det så populärt kallas i musikbranschen, och BD Pops representanter har fått hetsa fram och tillbaka mellan möten och handskakningar efter Pajaladuons framträdanden.

 

Det de kallade för ett "tornedalskt psyko" på scenen har genererat samarbetspartner i USA och England och till våren väntar singelsläpp utomlands. Det tornedalska är unikt, det The Magnettes står för är unikt – men svensk kvalitet finns det massor av. Därför är det inte lätt att sticka ut bland svenskarna i Austin.

Seinabo Sey gjorde, enligt rapporter, braksuccé under SXSW och beräknas vara närmast i tur att nå Billboard-listan. De redan etablerade stjärnorna Laleh, Tove Lo och Tove Styrke var också på plats och lade ett skimmer över den blågula fanan. 19 inbjudna svenska akter (varav 14 kvinnliga) gjorde att den svenska representationen blev den bästa någonsin. Det är ingen dålig klass landet visade upp.

Och The Magnettes har lyckats bland dessa.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Fakta

Svenska artister på SXSW

Amason, Urban Cone, Kate Boy, Elliphant, Tove Styrke, Seinabo Sey, Tove Lo, Makthaverskan, Max Elto, Laleh, Summer Heart, CIKATRI$, Indevotion, The Magnettes, Moon City Boys, Kill! Kill! Pussycat!, Good Harvest, Frida Sundemo, Snoh Aalegra, Cazzette.

 

 

Uppåt

Det är kul att bli överraskad och fantastiskt att bli positivt överraskad. Mats Ronander, Sanne Salomonsen och Benneth Fagerlund lyckades överträffa alla mina förväntningar med råge.
Recension och tv-intervju finns på duonoje.se.

Nedåt

Jag vet inte om det är rasistiska, djurhatande eller bara själslösa människor som ger sig på renarna. Oavsett vilket – stanna inomhus till ni fått vett i huvudet.