Logga in

Logga in
I SAMARBETE MED:
NSD  kuriren

Machinae Supremacy - tillbaka på egna villkor

Luleås största doldisband har har hoppat av storbolagståget, teamat upp med BD Pop och gjort ett album med en mer lättillgänglig version av sin karaktäristiska SID-metal.

LÄS FLER NÖJESNYHETER PÅ DUONOJE.SE

Den 16 december släpps Machinae Supremacys nya album ”Into The Night World”. Men vilket nummer i ordningen det produktiva luleåbandets nya album egentligen har är lite oklart när vi frågar sångaren Robert Stjärnström och trummisen Niklas Karvonen.

– En skiva är släppt två gånger, en samlingsskiva har bara släppts i Storbritannien och så har vi släppt skivor bara på nätet. Men man kan nog säga att det här officiellt är sjätte studioskivan... med utrymme för eventuellt tre till fem skivor till (skratt). Vi har producerat en del musik i alla fall, säger Robert Stjärnström.

Något som är säkert är i alla fall att ”Into The Night World” är Machinae Supremacys första egenhändigt släppta album på tio år. Efter att ha legat på finska Spinefarm Records sedan 2006 bestämde sig bandet inför det nya albumet att avbryta samarbetet med bolaget.

– Vi har gått skilda vägar. Vi blev sugna på att köra själva igen och ha lite friare händer. Så vi tog kontakt med BD Pop, vi tänkte att varför inte utnyttja den lokala assistansen som finns? Och de tyckte det var en kul idé. Så de jobbar med marknadsföringen av skivan, berättar Robert Stjärnström.

– Med Spinefarm var det lite mer låst. Det här öppnar upp för om vi vill göra soundtracks och sånt, inget krångel, fyller Niklas Karvonen i.

Bandet s har sedan starten i början av 2000-talet lyckats bygga upp en ordentlig fanskara ute i Europa, framför allt i Finland. Hemma i Sverige och Luleå har det gått trögare. Men Robert Stjärnström hoppas att man med BD Pops hjälp eventuellt kan få luleåborna att vakna.

– Vi är helt klart en exportvara. När vi började så växte vi upp på nätet, kan man säga. Vi hade aldrig någon lokal publik från början, och sen har vi aldrig riktigt ansträngt oss för att få det heller. Men det är klart att det hade varit kul om folk här upptäckte oss också. Och det kan ju bli annorlunda nu med BD Pop, men vi får se.

Bandets senaste album, ”Phantom Shadow” från 2014, beskrevs i recensioner som symfoniskt och experimentellt, och Robert Sjärnström menar att man medvetet gjorde ett album för de redan invigda. Något man däremot inte gjort med nya ”Into The Night World”.

– Kollar man skivorna vi släppt hittills så har varannan varit ganska tight och rakt på och varannan lite mer komplicerad. När vi gjorde ”Phantom Shadow” tänkte vi att vi skulle göra en skiva för de som redan är fans och som är mottagliga för lite konstigare grejer, så den var medvetet inte så lättillgänglig. Men på nya skivan är det mer straight forward, inte så långa, ganska okomplicerat rent strukturelt. Mer simplistiskt, men inte på ett dåligt sätt, det är rakt på sak, leverera en bra låt, gå vidare till nästa. Känner man till oss sedan tidigare kommer man fortfarande känna igen sig.

Några dagar in på det nya året tar Machinae Supremacy ytterligare ett steg i karriären, närmare bestämt till andra sidan Atlanten. Den fjärde januari drar bandet igång sin första renodlade USA-turné.

– Vi kör västra halvan av USA, fram till den 27 januari. Vi har spelat i USA två gånger tidigare, men bara på samma ställe, en festival i Washington. Så det här ska bli grymt höftigt, det är kul att lägga till nya städer på turnéluistan, berättar Robert Stjärnström.

I samband med albumsläppet hade bandet tankar på ett gig i hemstaden, men på grund av närheten till jul och att två av bandmedlemmarna är bosatta i Stockholm respektive Finland blev det inget. Men luleåfansen behöver inte ge upp hoppet riktigt än, berättar Niklas Karvonen.

– Det blev helt enkelt för roddigt att ta upp alla hit och spela så nära inpå julen. Men jag tänker på sommaren, det finns ju en del festivaler här i stan, det är en idé. Någonting blir det i alla fall.

MISSA INGET, GILLA DUO NÖJE PÅ FACEBOOK!

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.