Logga in

Logga in
I SAMARBETE MED:
NSD  kuriren
alkbergkrönika.jpg

Mattias Alkberg: Ta helg för guds skull

Borde väl skriva något om att det är ett extra val i mars. Det är det, nu har jag skrivit om det.

Borde väl skriva något om att det är ett extra val i mars. Det är det, nu har jag skrivit om det.
Ibland tänker jag, jag byter inte samtalsämne helt och hållet nu, att man bara borde lägga ner hela skiten. Alltså, allt. Aldrig mer yppa en tanke i offentligheten. Inte ställa upp på nånting alls som innefattar andra människor. Inte läsa vad de skriver, inte se dem på tv, inget. Stänga ned Facebookkontot, säga upp internetabonnemanget. Hellre gå in i väggen, bokstavligt, än att snegla förskräckt på löpsedlar och klickraketer. Fuck allt. Inget skulle bli sämre för det.
 
Jag skulle sitta och skriva som jag gjorde förr. Möjligheten, eller risken, att någon skulle läsa det var kanske inte helt otrolig, men det var inte den första i alla fall. Jag tänkte klart innan. Sedan skrev jag ned det jag tänkt och emellanåt förändrades tanken medan jag skrev, men den var i alla fall fri från andras dom. Åtminstone innan den var formulerad.
Eller så är den tiden helt och hållet förbi.
Folk skriver så mycket skit, det är omöjligt att de hinner komma fram till något nytt, någonsin. Tiden räcker inte till, inte hjärnkapaciteten heller. Och då menar jag inte att folk är dumma. Jag menar att de inte tänker färdigt. Varje liten uppdatering, varje liten like, på Facebook, är ett avsteg från en formulerad och unik tanke. Och jag gör ingen skillnad på folk och mig själv, jag är lika dum och ytlig som andra.
 
Extra val. Folk skriver om det, yttrar sig. Så fort det blev klart med extra val så var det som att det allas tyckartarmar fullkomligt exploderade. Och analyserna fortsätter komma i en aldrig sinande ström, som en vinterkräksjuka.
Men jag säger: Ta helg för guds skull. Lyssna på lite gamla skivor. Läs en bok som omväxling. Ta in en annan människas tankar helt och hållet. Tänk på det en tid. Kommentera det sedan för dig själv, bara för dig själv, ändra lite i din text om du vill. Låt det ligga till sig ett tag. Och tycker du fortfarande din tanke har något att tillföra så är det möjligen så. Men låt då någon annan ta del av den först. Någon du litar på, som kan säga vad de tycker till dig utan att du blir sårad. Kort och gott en redaktör.

Tycker du det känns galet? Fram till helt nyss, bara något år sedan, så var det såhär det gick till. All text som publicerades tog en stund att publicera. Det fanns tid för ånger och redigering. En behövde inte gå i försvarsställning och debattera sig trött varje dag i kommentarsfält utan att komma fram till mer än att den och den jäveln var kanske inte så bra vänner som jag trodde.
Och lyssna noga nu. Jag menar verkligen inte att verka elitistisk. Att min åsikt är så himla värdefull jämfört med din. Eller ens att jag har rätt, ens i det här jag skriver nu, här ovanför.
Jag inledde lite argt, men jag är inte arg. Jag var inte ens arg när jag skrev det. Jag ville bara låta som en som är arg jämt och ständigt, för att locka in dig. Kanske det var lite ohederligt, men det funkade i alla fall. Du har ju läst ända hit. Tänk efter innan du kommenterar.

Puss och kram.

  • Av: Mattias Alkberg
  • Publicerad 2014-12-12, 06:30

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.