Logga in

Logga in
I SAMARBETE MED:
NSD  kuriren
5882094
Gunilla Bresky tog hem Filmsparken. Bild: Pär Bäckström

De prisades på Filmkonvent '16

Under tisdagens "Filmkonvent '16" i Luleå delades två prestigefyllda priser ut.

LÄS FLER NÖJESNYHETER PÅ DUONOJE.SE

På tisdagen tillkännagavs vinnaren av priset Filmsparken under "Filmkonvent '16". Årets vinnare blev luleåregissören Gunilla Bresky. Priset delas ut av Luleå kommun, Filmpool Nord och Norrbottensakademin, och i motiveringen kunde man bland annat läsa: "Filmskaparen har visat oss den enskilda människans lidande. Hon har visat oss nattens häxor, ubåtsolyckan i Barents Hav, partisaner och krigsfångar. Hon visar oss livets sanna ansikte av våld, kärlek, sorg, saknad".

Filmsparken har delats ut sedan 2003 till en insats eller person som är på väg framåt inom film eller filmkultur i Norrbotten. Priset är 30 000 kronor och en miniatyrspark.

Men det var inte det enda pris som delades ut under dagen. Per-Eriks pris (uppkallat efter Filmpool Nords förra VD Per-Erik Svensson) delas ut till en person, grupp eller organisation som bidragit till att förändra det svenska filmlandskapet och gjort svensk filmproduktion mer nationell. Årets vinnare blev filmproducenten Anna Björn. I motiveringen kan man bland annat läsa:

"Norrbotten och Nordkalotten löper som en röd tråd genom denna persons filmgärning: hon har skapat förutsättningar, producerat, organiserat, finansierat och även titulerat sig ’festivalsjef’ (norskt uttal). En gränsöverskridande filmmänniska utan vars arbetsinsatser filmen i Norrbotten inte vore det den är idag".

MISSA INGET, GILLA DUO NÖJE PÅ FACEBOOK!

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.